Kuchnia indukcyjna – fakty i mity

Każdy urządzający kuchnię z pewnością zdążył zauważyć, że zdania co do posiadania kuchni indukcyjnej są podzielone. W Internecie czy pośród znajomych możemy dowiedzieć się wielu informacji na temat tego rodzaju kuchenki, jednak pojawia się pytanie – czy są one wiarygodne. Poniżej lista faktów i mitów.

Na kuchni indukcyjnej gotuje się szybciej – fakt

W porównaniu z płytą grzewczą, bądź kuchnią gazową, płyta indukcyjna powoduje że całość energii przekazywana jest do całego dna garnka, a nie tak jak wypadku poprzednich rodzajów gotowania wyłącznie na obręcz wokół garnka. Sprawia to, że Garnki czy patelnie nagrzewają się szybciej, przez co potrawy szybciej się gotują i smażą.

Na kuchence indukcyjnej nie przypalają się garnki – fakt

Na pewno nie raz każda gospodyni domowa niechcący przypaliła garnek bądź patelnię. Ponadto, przez gotowanie na kuchence gazowej, zewnętrzna warstwa garnków szybciej pokrywała się nalotem i zwęglonymi resztkami potraw ze względu na ciągłe opalanie ich przez płomień kuchenki.

Gotowanie na indukcji

Gotowanie na indukcji

W kuchence indukcyjnej, na zewnętrznej powierzchni garnka, czy patelni w ogóle nie występuje płomień, co sprawia, że garnki są czyste, nieopalone, a ewentualne resztki jedzenia, które wydostaną się z garnka np. podczas bulgotania nie przywierają tak łatwo, jak w przypadku przypalenia ich na kuchence gazowej.

Kuchenkę indukcyjną łatwiej utrzymać w czystości – fakt

Na pewno nie raz każdy zmierzył się z czasochłonnym i pracochłonnym czyszczeniem brudnych palników gazowych. Pieczołowite szorowanie najgłębszych zakamarków palników z pewnością przyprawiło wiele osób o szewska pasję.

W przypadku kuchenki indukcyjnej, mamy do czynienia z gładką, równą kwadratową płytką osadzoną na blacie kuchennym, bez żadnych palników, stalowych kratek, pokręteł, czy włączników, co sprawia, że nawet najbardziej niezdarny kucharz po ubrudzeniu całej kuchni podczas gotowania, bardzo szybko upora się z wszelkimi zabrudzeniami.

Do posiadania kuchenki indukcyjnej posiada potrzebne jest złącze siłowe – mit

Jeszcze do niedawna kuchnie indukcyjne można było zamontować tylko i wyłącznie w kuchniach, które posiadały złącze siłowe. Od kilku miesięcy na rynku występują nowe rodzaje kuchenek indukcyjnych, które mogą być podłączone do zwykłego złącza elektrycznego o mocy 230 kV.

Sprawia to, że nawet domy nieposiadające tzw. siły w kuchni, bądź też mieszkania w starym budownictwie, kamienice, budynki użyteczności publicznej i tym podobne mogą posiadać kuchenki indukcyjne – wymagane jest jedynie zwykłe złącze elektryczne.

Potrawy gotowane na kuchni indukcyjnej mają inny smak, niż te gotowane na gazie – mit

Część potencjalnych użytkowników obawia się zastosowania w swojej kuchni gotowania na indukcji, ponieważ myślą, że potrawy od tej pory będą miały bardziej sztuczny smak, porównują go do smaku potraw z kuchenki mikrofalowej.

Podejrzenia takie jednak nie mają sensu, ponieważ w kuchni indukcyjnej w porównaniu z kuchnią gazową zmianie ulega jedynie sposób ogrzewania dna garnka, a nie to, w jaki sposób traktowane jest wnętrze tego garnka, czyli żywność włożona tam przez nas. Smażenie, gotowanie, duszenie przebiega zatem tak samo jak na gazie, tyle że ogrzewane jest całe dno garnka, a nie wyłącznie zewnętrzna jego obręcz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.